Monday, 25 April 2011

Hidayah dari Allah,1000 orang masuk Islam.

Seorang kanak-kanak yang bernama Sharif-uddin atau Sharif-Iddin) Khalifa,lahir di di Arusha,di bahagian utara Tanzania (sebuah negara di Afrika Timur), pada bulan Disember 1993.


Orang muslim hanya sebahagian kecil dalam.Kata-kata pertama budak ni adalah: "Jika anda orang yang bertaubat dan anda akan diterima oleh Allah" dan ia mengucapkan kata-kata dalam bahasa Arab. Kedua orang tuanya ingat dia telah dirasuk,mereka bawa budak tu jumpa paderi untuk berdoa supaya budak tu sembuh,Last sekali,jiran-jiran muslim dapat mentafsir ayat yang di sebut oleh budak tu.Kedua orang tuanya yakin bahawa makna dari apa yang anak mereka katakan dan bahawa ia adalah keajaiban dari Allah, orang tuanya masuk Islam.
Walaupun fakta menyatakan bahawa dia adalah dari Tanzania, tetapi dia fasih bahasa Arab selain 4 bahasa lain (Inggeris, Perancis, Itali, dan Swahili). Dia mampu belajar bahasa dengan cepat, dia pernah berkata: "Aku pergi ke Congo dan mendengar orang bercakap Lingala (bahasa setempat) saya akan boleh mula bercakap bahasa itu .."
Dia telah memberikan khutbah dan ceramah di Afrika dan Eropah yang menarik ribuan orang untuk mendengar dia. Kerana budak ini, ribuan orang telah masuk Islam.Berikut ini adalah artikel tentang dirinya yang diterbitkan dalam surat khabar Scotland pada Ogos 8,1999.


4 comments:

  1. jika melihat umat islam mereka tidak akan memeluk islam tetapi mereka mengkaji tentg islam

    ReplyDelete
  2. hebatnya budak ni..subhanallah

    ReplyDelete

Yang menarik di apesal .com