Tuesday, 26 April 2011

Kopi termahal...

Peminat setia kopi mesti da tau da cerite ni.. Ni nak cerita pada yang belum tau dan yang tak sempat nak amik tau tentang kopi ni. Harga dia punya la mahal, tapi bab duit tak de hal punye.. Bab pembuatan kopi tu yang menjadi halnye sampai dapat meloyakan anak tekak..


Kopi Luwak a.k.a kopi musang adalah sejenis kopi yang paling mahal di dunia dan paling rendah pengeluarannye.Harga kopi ni diantara Rm80 hingga Rm350 je. Kopi luwak ni dihasilkan di pulau sumatera,jawa, bali dan sulawesi.
 Kopi ni terhasil daripada najis musang jenis Asian Palm Luwak, setelah musang tersebut makan buah kopi tu. Tukang-tukang pengutip najis musang tu mengumpul najis tu untuk proses yang seterusnya sama seperti membuat kopi biasa.Deorang kate kopi ni aroma die dan rase dia lagi kaw, korang try la rase. 











4 comments:

  1. geli2 bile tgok cara dy wat kopi ney~~haih~~

    ReplyDelete
  2. deorg kate sedap.. aroma mengancam.hehehe siyes xlalu..

    ReplyDelete

Yang menarik di apesal .com