Wednesday, 20 April 2011

panjat batu??

Gayat... gigil.. goyang n macam2 lagi la perasan dalam diri aku sekarang ni bila

tgk deorg panjat memanjat..Mane xnye,panjat tinggi2.gune satu tali lak tu..kuat ke tali tu...
ni ha wall climbing sukan lasak yg aku main satu ketika dulu, mmg best. Dari cara memegang hand holes, lenggok badan sampai ke hujung ibu jari kaki sume anggota bdn terlibat dlm aktiviti ni. Kalau main panjat je semua org boleh tp bagi org yg betul2 memahami climbing ni, deorg akan mengunakan teknik yg betul. Nak tau sebab ape? Kalau nak tau sebabnye korg kene try sendiri la.. 
Skrg ni setiap pusat belia negeri da ade wall masing-masing, xdi kenakan bayaran pun.. Kat KL pun da bersepah pusat2 indoor wall climbing. g la try.. 
"Ala xmencabar langsung la wall climbing ni,kiteorg nak rock climbing. Dekat sikit dgn nature" kate korang. Kalau nak try panjat rock climbing kat batu cave ade, kat lost world ade. Kalau nak yg best lagi,sila la g ke krabi.



Lokasi terrrrrrrbaikk untuk pendaki.. Krabi,thailand 

Sebelum korg nak g memanjat ni aku bg tau sikit barang2 yg selalu digunekan dlm aktiviti memanjat ni. 

Half harness

cam




 safety helmet



belay device


rope


 climbing shoe

carabiner



chalk bag


Quick draw



Kat bawah ni plak video Dan Osman. Otai mendaki. Dia ni mmg kurang dan xberape reti nak pakai alat2 kat atas tu.. 



Bile korang da penat mendaki, korang bleh tido kat tempat korang stop 2..





6 comments:

  1. kentot dia lah siap wat buaian atas batu tu...seriauuuuuuuuuuuuuuuuuu...huhuh

    ReplyDelete
  2. bestnye...teringin nk pnjat2 ni..tapi tak pernah berkesempatan... huhu..

    ReplyDelete
  3. hehe.. Nurelle 2 baru sikit. =P

    ReplyDelete
  4. Try la anim, rugi ar x try.. best. kalo takut main yg tinggi2, bleh try main bolder kalo jatuh pun kat atas tilam je.

    ReplyDelete
  5. 1 day maybe... tapi mmg nk cube la..belum kesempatan je...hihi..

    ReplyDelete
  6. lawa view dri atas! tapi nk daki gunung tu mmng xsnggup la~~ buaian kt atas tu?? lupekn!! xhingin.. huuu~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    ReplyDelete

Yang menarik di apesal .com